Start Antavlor Historik Orter Källor Förklaringar

Ulfs släktforskning

 

Det här med släktforskning är ett tidsödande ”jobb” som inte har något slut. Jag började omkring 2001 då min hustru Mailis kom hem efter ett besök hos sin mamma. Mailis mamma visste då inte sin mammas efternamn och inte heller var hon kom ifrån. Direkt när Mailis kom in genom dörren så ropade hon ”nu ska jag börja släktforska”. Jag hade själv haft funderingar på det då min pappa släktforskade innan han gick bort 1991, men det hade inte blivit av. Sagt och gjort, en vecka senare hade vi anmält oss till en kurs och jag hade letat upp ett släktforskarprogram till datorn som skulle underlätta att sammanställa all information som man hittar.

 

Det finns ofantligt många källor och vinklingar som man kan gräva i och försöka hitta samband som man inte visste fanns. Mycket är rent systematiskt arbete att gå igenom kyrkoböcker och andra källor. När man fastnar på någon person och inte kommer vidare då måste man fortsätta på en annan gren i släktträdet. Men, hjärnan verkar inte släppa trådarna lika ”lätt” utan kommer utan förvarning med nya infall att utreda, och då går det en hel del tid att söka vidare med det nya uppslaget. Man samlar på sig väldigt mycket material och det är en utmaning att välja ut vad som ska läggas ut, och på vilka sidor det bäst hör hemma. När jag skrev mina två släktböcker så var man tvungen att sätta "punkt" för att få dom till tryck. Men, till skillnad mot att trycka en bok så kan man på hemsidan ändra och komplettera allt eftersom.

 

Här är bilder på omslagen på mina böcker, den första på min mammas sida och den andra på pappas sida:

 

  

 

Man vet aldrig vad man ger sig ut på när man släktforskar, det är som att gå på gungfly, ibland bär det, ibland inte och då får man kravla sig tillbaka till fast mark. Man hittar ett spår som leder till flera sidospår som man försöker följa och tiden springer väldigt fort. Det är svårt, men helt nödvändigt att ”stänga” spår för att inte fastna. Tids nog kommer man att komma tillbaka till dessa spår och då med nya tankar och insikter.

 

För att underlätta att hitta rätt i släktträdet så kan man starta under "Antavlor" där de första leden från mina far- och morföräldrar presenteras. Vill man istället leta efter anor utifrån geografiska områden så går man in under "Orter".

 

Under "Historik" kommer jag att lägga upp speciella händelser, platser och släkter. I gamla urkunder förekommer en hel del ord, uttryck och benämningar på t.ex sjukdomar som vi inte använder idag. Ofta med inslag av latinska ord och så var ju handstilarna och skrivspråket helt annorlunda mot idag. I ansedlarna finns en hel del urklipp från urkunder så för att underlätta läsningen av dessa har jag Under "Förklaringar" försökt sammanställa lite av dessa.

 

Med ett så omfattande material torde det vara omöjligt att undvika något fel. Det är dock min förhoppning att det trots eventuella fel och brister skall vara en god hjälp för den som vill känna sina rötter bättre. Om ni hittar några felaktigheter, eller har andra synpunkter, är vi tacksamma om ni hör av er till mig.

 

Avslutningsvis vill jag låna ett citat från Matts Ling som 1924 skrev Brunfloboken: ”Alltså, kära medjämtar … Läsen och begrunden! Låt ej avskräcka Eder av torra namnlängder och årtal eller därav att studiet fordrar ej så litet eftertanke! Det är min tröst, då jag betänker arbetets många brister, att det likväl innehåller ett och annat nytt."

 

Jag kunde inte säga det bättre själv.

 

Direktlänkar till släktträdet: Personregister        Efternamnsregister        Ortsregister        Min email:   

 

© Ulf Alvarsson 2020