Lulli - Lalli
Eftersom vi på min fars sida ända från 1500-talet, i Muurame, Korpilahti, har många generationer med namnet Lulli vill jag gärna dela denna sägen om "Lalli, Finlands okrönta konung".
Sägnen om Lalli
Enligt sägnen kan Muurames Lulli vara ättling till Köyliös Lalli. Eftersom inga källböcker finns tillgängliga, utan bara legender och sagoberättelser, måste vi tänka på att dessa berättelser inte kan ses som några historiska böcker.
Arvo Kantonen, som
på 1960-talet var ordförande Lullis släktförening, fann följande berättelse
i "Finlands Historia" (K.E. Lindeqvist) och "Biskop Henrik och Lalli"
(Martti Haavio);
”Cirka år 1150 får kristendomen fäste i Svea rike och nu är de i sin tur, såsom nyomvända ofta är, ivriga att få andra att få vetskap om sin lära. Svenskarna tyckte det var nödvändigt att upplysa finnarna. Erik IX, som hade fått benämningen "Sankt", tog sig med manskap över Östersjön. Med sig hade han Uppsalas biskop Henrik, som från födseln var engelsman.
Båtarna ankrade vid Aura å mynning. Där började striden, många finländare stupade och de som överlevde tvingades döpa sig till kristendomen. Landstigningen inträffade då havet ännu var isfritt, och striden om Finland hade börjat och fortsatte över vintern.
Enligt berättelsen, ska bondesonen Lalli på Köyliösjöns is ha "mördat" denne biskop, som har sagts vara den första evangeliepredikanten i Finland, vilket han i verkligheten inte var. Det har berättats att Lalli kom hem och hans hustru Gertrud då berättade att "matsvenskar" hade hälsat på huset under tiden, de hade olovligen tagit öl, mat, hö och gryn. Lalli utförde med bröderna Bengt och Olofs hjälp, den bestraffning som hörde till den svenska kungen att göra. För ett sådan "påhälsning" var straffet dödsstraff, och detta skulle enligt lag utföras med svärd.
Uttrycket "Matsvenskar" har ursprungligen främst betytt "livnärande av stats- och domstols tjänare på bekostnad av bönderna, officiellt tvångsgästgiveri". Sådana tvångsbesök gjordes ofta under olagliga former, man överskred sina befogenheter och besökte även hus som inte var skyldiga att ta emot dem. De nedärvda berättelserna säger att Lalli ska ha undgått sina förföljare genom att dra sig mot ödemarkerna i inlandet.
Arvo Kantonen
fortsätter: Jag vet inte om de ödemarker, dit Lalli flydde, hör till
Pälkäne eller inte, liksom Korpilax har gjort. Muurame by hade ju så tidigt
som 1539 fyra hus, varav Lulli (som det berättats att Lalli bytt sitt namn
till, för att vilseleda förföljarna) redan då var i Lars Olofsson Lullis
ägo.
Å andra sidan finns det de som säger sig veta, att mördaren inte var en
vanlig bondeson, utan ursprungligen av finare familj, greve eller riddare.
V. Öhrnhjelm säger, att "han var född i trakten och hade stor rikedom".
Grundat på detta har man ibland benämnt Lalli som Finlands okrönta konung.
Men å andra sidan är hela Lallis existens mycket osäker. Undersökningar idag
har till och med ifrågasatt hela korstågets existens. För denna tid finns
inga dokument som förenar detta till Finland.”
©
Mailis Alvarsson 2020