Start Antavlor Historik Orter Källor Förklaringar

Mailis släktforskning

Mina sidor finns på både svenska och finska, klicka på landsflaggan för att välja språk. OBS - använd INTE Google translate då du öppnar websidan, den gör egna översättningar som strular till innehållet.

 

Jag börjar med att berätta hur mitt arbete med släktforskning började. Sommaren 2001 var jag med min mamma på väg från Lahti till Toholampi i Mellersta Österbotten. Då vi närmade oss Kinnula, sade mamma plötsligt: ”jag vet inte vad min mors efternamn som flicka var”. Jag sa att då tar vi reda på det, vi stannade till på pastorsexpeditionen i Lestijärvi. Vi visste att Tummu med sin familj, hade kommit till Lestijärvi som 9-åring och vi fick nu veta att hon var född i Lappajärvi samt hennes fars namn och födelsedag.

Mitt intresse växte med detta, under semestern samlade jag ytterligare information från släktingar. Då jag kom tillbaka till Sverige sa jag till min man att nu ska vi börja släktforska. Han hade då redan talat om det i några år men inte kommit sig för att börja, hans far hade före sin död forskat i deras släkt, och där tog då Ulf vid .

Vi anmälde oss till en släktforskningskurs och började forska. Första året samlade jag uppgifter om anfäder. Jag gjorde flera resor till Helsingfors Riksarkiv, där, och även i länsakrivet i Jyväskylä, har jag tillbringat många timmar. Även på Internet hittade jag mycket, där har Finska Genealogiförbundets HisKi-projekt lagt upp mycket data från kyrkböckerna, och det arbetet fortgår, de senaste åren läggs kyrkböckerna upp även digitalt. Jag har även lånat och köpt historie- och släktböcker samt fått kontakt med andra som forskat i samma släkter. I detta arbete har jag även fått kontakt med avlägsna släktingar.

Sommaren 2002 började jag även leta upp alla ättlingar. Det verkar av någon anledning vara svårare än att hitta anfäderna. Men det har varit ett roligt jobb, jag har hittat och blivit bekant med släktingar som jag tidigare, eller på många år, inte haft kontakt med.

I augusti 2003 hölls den första släktträffen i Toholampi. Platsen var Pajamäki Sockengård och Museum, tidigare familjen Kotilas gård. Mer än 300 släktingar var inbjudna, av dessa kom 100 personer till släktträffen.

Efter släktträffen har jag fått mycket hjälp av släktingar att få boken färdig. Kaarina Kerttula har samlat och skrivit berättelser om Oskari och Liisa Ahonen och deras barns liv och leverne, och min mor delade med sig av sina minnen. Linne Korpi f. Ahonen och Lauri Ahonen har bidragit med minnen av sin far. Irma Tarvainen f. Aholin och Jorma Aholin har också skrivit med berättelser från deras fars liv, likaså har Raija Sabelström-Leppänen berättat om Otto Leppänens familj.

Korpilax i mellersta Finland, där min fars anfäder levde, är en svår kommun för en släktforskare. Församlingens äldsta kyrkoböcker har förstörts och en enhetlig folkbokföring börjar inte förrän på 1770-talet. Det äldsta arkivet med historieböcker före 1773, sjönk i sjön Päjänne ca 1871, då de skulle fraktas från prästgården på sjöns östsida till prästgården som blev färdigbyggd 1870 på västra sidan. I Korpilax historieböcker saknas därför exceptionellt många födda, vigda och döda jämfört med andra församlingar. Därför kan man inte hitta alla innevånare med hjälp av HisKi eller de ursprungliga historieböckerna.

I arbetet har jag knackad på många dörrar för att fråga söka information och då träffat på många trevliga människor som intresserat sig för arbetet och ofta hjälpt mig med uppgifter och fotografier.

Mailis Alvarsson

 

Här mina släktböcker, Efraimssönerna, en släktkrönika från Toholampi 2006 och Rötter i Korpilax, släkterna Hummelin, Koivula, Vesa, Vilkki 2011.

 

  

 

Direktlänkar till släktträdet: Personregister        Efternamnsregister        Ortsregister        Min email:   

 

 

© Mailis Alvarsson 2020