Ansedel Henrik @ Tomasson Häkkinen

1590?-1669

 

Född uppskattat 1590 i Kutemajärvi, Kangasniemi, Savolax, Finland.
Död 1669 i Rattsjöberg, Vitsand (S) [1] .

Henrik @ Tomasson Häkkinen
Född uppskattat 1590 i Kutemajärvi, Kangasniemi, Savolax, Finland.
Död 1669 i Rattsjöberg, Vitsand (S) [1] .

 

 

 

 

 

 

 

Levnadsbeskrivning

 

Första gången jag hittar något om Henrik är i Gustaf II Adolfs riksregistratur från 26 juli 1616, sid 304. Sex finnar ansöker om att få ett torpställe i Hälsingland:

 

Till Lass[e] Larsson, för d[e] finer, att låta them sättia sig neder i Helsingelandh.

Wår gunst. Wij låta digh wetha Lass Larsson, att dessa brefwisare Henrich Tomasson, Påwel Knutsson, Anders Andersson, Staphan Pålsson, Peder Morthensson och Jöran Simonsson, hafwe här hoos warit och ödmiukeligen begäret, att de må opsökia sig något torpeställen der uthi Helsingelandh, opå de skogar der så lägenheet finnas kan, eller ded icke ähr någon bolsby förnär. Wij wele att wår och cronones räntha ath ingleds skal förmeras. Derföre befale wij att du derom granneligen ransakar, hwarest sådane lägenheet finnas, at du låter dem sättia sig neder, doch så att det skeer icke någon förnär, sedan skal du gifwa dem bewijs, att de måge besökia oss om stadfästelse.

Det rätta digh effter. Af Stockh:[olm]”

 

Henrik Häkkinen upptog år 1646 Rattsjöberg. Från ett tingsprotokoll i hösttinget 1655 kan vi läsa varifrån Henrik kom till Rattsjöberg:

”Henrik Häck i Rattsjöberg, instämd vid 40 mk vite att vid detta ting betala de sakörespengar som Mårten Drost utlagt för honom när han bodde på Dalskogen i Bergslagen, uteblir.”

 

När C.A Gottlund vandrade i finnskogarna 1817 till 1821 skrev han ner sägen om Henrik Tomasson Häkkinens ”invandring” från Finland. Så här skriver han:

”Folket i byn berättade med en mun, att den första som kom hit från Finland varit en Hindrik Thomasson Häkkinen, han hade en bror Sigfrid, som nedsatte sig i Mulltjärn. Han skulle farit bort från Finland under krig och vid sin avresa bränt upp ett helt bröllopslag, på det sättet att han satt ”pölky” (=stötta) på dörren och antände huset. En hop karlar sluppo likväl ut; då simmade Häkkinen över en å och hade sin bössa i munnen samt sin bror på skuldran. Han nedsatte sig först här i byn på det ställe man nu kallar Nuualamäki. Strax söder om gården på ängen är än en källa, som han upptagit. Han skall här i Sverige ihjälslagit 6 1/2 man, nämligen den sjunde ihop med en annan. Den tiden kunde man med böter försona sig här. Man vet ej, om det var därföre, eller om det var för det han högg stora medar på andras skogar, som han fann sig tvungen att giva länsmannen mutor. Då länsmannen kom till honom, tillät han honom att gå in i sin sädesbod och själv låta mäta sig så mycket säd han ville. Länsman lät mäta sig 10 tunnor råg. Då sade Häkkinen: Om du skulle tagit ett enda korn mer ännu, så hade du ej med livet utgått från denna min bod. Han var så rik, att han kunde sälja 100:de tunnor säd, och lät ofta nedhugga stora fall med 50 dagsverkare. Han var själv ovanligt stark och piskade ofta bort de svenska bönderna, då de ville förmena honom att svedja på sina skogar. Han sände en gång 30 man att nedhugga en sved. Dessa funno där förut 20 karlar, som från Bredsjön (Haikola) voro ditsända i samma ärende. Häkkinen betalte även dessa, och lät med gemensam styrka nedhugga detta stora fall, som därav fick namnet Häckfallet, och än i dag bär byn det namnet, som nu är anlagt på samma ställe. En löpeld brände likväl svedan i förtid samma år, så han ej uppbar all den nytta han hoppades.”

 

Det har senare framkommit i en släktutredning om ”Hvem var Sigfrid Häck?” av Jan Myhrvold att den Gottlund nämda Sigfrid inte var bror till Henrik, men däremot hans son.

 

Gottlund fortsätter sin beskrivning av Henrik Häkkinen:

”Då fadren låg på sotesängen, stod ett bröllop på svenskbygden i Kollerud by, dit var 2 1/2 mil. Sonen Pål Hindriksson, som måtte varit en stor äventyrare, red så objuden dit och inred med häst och alltsammans in i bröllopssalen. I handen hade han en sill, med vilken han slog till gästerna åt höger och vänster. Folket, som ej annat trodde, då det blänkte, än att det var hans stora kniv, stupade många i kull av förskräckelse. Han blev snart likväl av hela bröllopslaget angipen och även ihjälslagen. Prästen hade därvid stått bakom bordet och med ljuset i handen lyst och åsett denna mordscen. Då gubben fick höra det, hade han blott sagt: Om jag fått leva, så hade jag ännu tvättat bort pojkens blod. Gubben hade en dotter Anna Hindriksd:r, som blev gift med Thomas Mattsson Penna från Ravelstjärn eller Mangen och hade en son, som dog ogift; dottern Annika Thomasd:r gifte sig med en Anders Markusson Nuualainen, en finne, som hitkommit från Gästrikets finnskogar, och dess arvingar finnas ännu här. Gubben Häkkinen var andra gången gift med en änka från Djupremmen i Bergslagen; hon hade förut en son Bengt Hindriksson Manninen, som sålde sin hytta i Bergslagen och flyttade samt byggde invid sin styvfar.”

 

Så, vad är sant i den här berättelsen?

- Vi vet att sonen Pål dog strax innan Henrik dog, och det stämmer med att ”fadern låg på sotesäng” (dödsbädd) och han säger ”Om jag fått leva ...”. Däremot vet vi inte om han blev ihjälslagen då dödsorsaken är okänd.

- Sant är också att han hade en dotter Annika (eller Anna) som var gift med en Lars Mattsson, inte Tomas (såvida hon inte gifte om sig efter Lars död).

- ”Gubben Häkkinen” gifte om sig med Kerstin Bengtsdotter från Djupremmen i Bergslagen. Hon hade tidigare varit gift med en Henrik Larsson.

- Både Henrik och styvsonen Bengt Henriksson flyttade till Rattsjöberg.

 

Det här kan man läsa om i ett tingsprotokoll från vårtinget 1669:

”Bengt Henriksson i Rattsjöberg har instämt sin halvsysters man Lars Matsson ib om brukningen av hemmanet. Arvsförhållandena utredes: Henrik Larsson och hans hustru Kerstin Bengtsdotter i Djuprämen (Fämebo) hade förutom nämnde Bengt barnen Jöns, Henrik och Marit. Henrik Larsson dog och Kerstin gifte om sig med Henrik Tomasson Häck. Djuprämen såldes för 50 rd och familjen slog sig ned i Fryksdalen och tog upp Rattsjöberg. I det senare giftet finns barnen Annika och Pål. Annika är gift med Lars Matsson. Pål är död men har efterlämnat sonen Henrik. Henrik Häck och Kerstin Bengtsdotter har nyligen dött. Käranden Bengts syster Marit har fått 10 rd som arv efter sin fader, bröderna Jöns och Henrik har fått 10 rd var och rest till Guinea (Västindien) och Bengt har fått 5 rd. Han tillerkännes ytterligare 5 rd av boet. Av fast egendom skall Bengt och hans syster Marit äga 1/6 i Rattsjöberg och Annika jämte brorsonen 5/6. Men eftersom Påls änka vill att hennes sons lott upplåtes till Bengt, skall tills vidare denne och Lars Matsson besitta halva hemmanet var.”

 

Gottlund fick också se bouppteckningen efter Henrik, fast den var skadad så endast en del var läsbar. Han skrev dock ner allt han kunde läsa, och här är en utdrag:

 

”Förteckning på the saker, som behåldne voro i boet, sedan gjälden var betald, såsom ock sedan modren och barnen hade fått sin del, som på deras längd finnes, nämbl.

 

 1 gott Häst                              5 R. D.

 1 Stoo                                    6 R. D.

 1 gl. Stoo                3 R. D.

 6 koor vaar à 3 1/2 R. D.       21 R. D.

 2 qvigor                                  5 R. D.

 1 Ung kviga                            1  R. D. 12 öre.

 4 Kalvar                                 4  R. D.

 4 Spe kalver [?]                      2/3 R. D.

 5 suggor och 3 galtar à 2/3 R. D.             5 1/3 R. D.

 4 [oläsligt?]                            4 R. D.

 2 getter med killingar              1  R. D.

 2 små [oläsligt?]                      2/3  R. D.

 32 K:r [?] rogh à 1 1/3 R. D.    42 2/3 R. D.

 8 K:r [?] Bygg à 1 1/3 R. D.     10 2/3 R. D.

 3 K:r [?] Bl. Korn à 1 R. D.       3  R. D.

 2 1/2 K:r [?] Hampkorn           5  R. D.

 7 fläsk st. 1 skålpund               7  R. D.

 Istrar 7 [?] 1 skålpund             1  R. D.

 3 q. erter                               1  R. D.

 1 1/2 Humble                         2 2/3 R. D.

                 Summa                   129 R. D. 24 öre s. m.

 

Allt thetta togh Lasse Mattsson til sigh och skall först behålla tredningen deraff för sin Hustrus arff. Sedan skall han giva modren för sin tredning 43 1/6 R. D. Såsom ock till Sal. Påfvel Häcks barn, när thet behöves 43 1/6 R. D., allt i tredningsdelar. Hvad annan arff, som föll på Annika emot modren, fick och salig Påfvels Hustru emottaga på sitt barns vägnar, såsom i theras längder står, then arf hon tog hon Annika sjelv och förvarade, och blev intet uptecknad.

 

Datum Rattsjöberg d. 29 Martii 1669.

 

Nu bevistes ock att Lasse  och hans Hustru Annika  hade hafft stort omak  i huset både med ett och annat, besynnerligen sedan Hindrik kom i manstadh. Lasse måst vara såsom en tjänare och intet fått därför, som modren Kirsti nu betygade. Därför gavs nu till Lasse och Annika all smedjeredskap, alla fårskinn och hudar som funnos, allt maltet som nu fanns i bodan, item grönrågsfallet söder om husen och 1/2 Tunneland grönråg i Rattsjöskogen och thermed voro de nöjde. Datum ut supr.”

 

Henrik Häkkinen verkar vara ha satt sina spår för det fanns fler berättelser som Gottlund fick höra och dokumenterade. Här berättar han hur det kunde gå om en granne råkade svedjebränna mer än sin egen skog, och den skogen tillhörde Henrik Häkkinen:

”Då jag sedan kom till Mulltjern, fick jag nogare höra omtalas, hur elden kom lös i den stora sveden. En annan bonde hade sommaren förut huggit en sved på samma skog, men den var helt liten, på sin höjd en half eller 1/4 tunna, av Nils Oinoinen i Bastvålen. Denna sved blev nu mitt uti Häkkinens stora fall och skulle denna sommar brännas. Häckinen lofte ägaren därtill lika mycket och långt mer i sitt fall, blott han ej ville bränna sin sved i år, utan på en gång i nästa år. Men denne gick en vacker dag och brände sin sved, samt kunde ej förhindra, att elden runt spred sig omkring den nedfällda skogen. Då Häkkinen såg detta till sin gård, tog han sin Puukko (=kniv) och fint salt i en påse. Och gick därmed till sin sved, där han snart fann sin granne, vilken han tog och med kniven uppskar köttet på de tjockare och köttfulla ställen kring liv och länder, samt gnuggade fint salt uti dem, att det skulle svida desto värre. Bland Häkkinens mord omtalas ett sålunda, att en Penna från Mangen av hat och hämndgirighet gick att tända hans bod, däri han förvarade över 100 T:r råg. Hunden begynte att skälla. Häkkinen vaknade, och då han såg ut från fönstret, såg han, huru en i mörkret satt och flintade eld under hans bod. Han tog så bössan från väggen och gav eld emot elden. Penna dog där genast på stället. Med 100 R. D. Courant slapp Häkkinen från saken. Alla hans andra mord hava varit ungefär av samma beskaffenhet.”

 

Är det månne från det här som uttrycket ”Inte skära bara rispa”. Han tycks ha varit en hetlevrad man vår anfader Henrik, men även om sägner har sina överdrifter så har vi en del tingsprotokoll som kan betraktas som fakta. I vårtinget 1661 ställs han inför rätten åtalad för dråp:

”Hustrun Valborg Olofsdotter i Vitsand och hennes son Jöns Nilsson ib anmäler att när de bott hos Henrik Tomasson Häck i Rattsjöberg har denne dräpt deras make resp. fader Nils Simonsson, vilket hänt när den andre huskarlen ib Mårten Matsson höll barnsöl i sin bastu. Jöns uppges ha brodern Simon Nilsson och ytterligare fyra syskon. Henrik har rymt till Norge men nu fått fri lejd att komma till rättegången. Han uteblir, varför hans måg Lars Matsson svarar för honom. Valborg Olofsdotter har fått 50 rd i förlikning. Vittnen: Sigfrid Henriksson och Pelle Henriksson i Bastvålen samt Anders Olofsson i Långerud. Rätten dömer Henrik att ge liv för liv, men "nåden hemställes hofrätten”.”

 

Rätten dömer Henrik till döden, men han lyckades bli benådad. 50 riksdaler i förlikning låter ju inte så mycket, det motsvarar 10 bra hästar eller 15 kor, om man går efter priserna i bouppteckningen.

 

Vid hösttinget 1667 finns Henrik omnämnd i full frihet med att hugga skog: ”Lars Håkansson i Björby (N. Ny) besvärar sig över att åborna i överbyn sålt Henrik Häck rätt att hugga fall på Björbys skog. Eftersom svarandena anser det röra sig om deras skog, skall platsen synas.”

 

I tingsprotokollet våren 1669, som citerats tidigare framår att Henrik ”nyligen” dött. Henrik var som beskrivits känd för sitt svedjebruk och ofta brukade han skogen även utanför sina egna ägor. Vid vårtinget 1671 och hösttinget 1672, alltså några år efter sin död, så är han fortfarande ”huvudperson”: ”Fensbols och Smedseruds åbor, vilka betalat till landbofögden Anders Larsson för åverkan som finnen Henrik Tomasson Häck i Rattsjöberg gjort på kronoskogen Rattsjöskogen, kräver nu Henriks arvingar på ersättning. ... Rätten ålägger Häckens arvingar att betala.”

 

Än idag 2011 finns rester kvar i Rattsjöberg från Henrik Tomasson Häkkinen, nämligen en källa benämnd ”Häkkinens Källa”:

Description: Häkkinens Källa i Rattsjöberg_2

 

Gifte och barn

 

Gift 1:a gången med okänd kvinna:

Barn:
Sigfrid @ Henriksson Häkkinen. Född omkring 1620 i Kutemajärvi, Kangasniemi, Finland eller Dalsskogen, Färnebo, Bergslagen.
Död efter 1685 i Mulltjärn, Östmark (S) [2] .

Nils Henriksson Häkkinen, född före 1627. Död efter 1688 i Västra Mulltjärn, Fryksände, Värmland.

 

Gift 2:a gången med Kerstin Bengtsdotter från Djupremmen.

 

Barn med Kerstin Bengtsdotter:

Annika Henriksdotter, född 1627 möjligen i Dalsskogen, Färnebo, Bergslagen. Död 1707-11-17 i Rattsjöberg, Fryksände. Gift med Lars Matsson.

Pål Henriksson, död 1669 i Rattsjöberg, Fryksände. Gift med Marit Simonsdotter.

 

Källor

1.    Fryksdals härad 1669-05-20, §3, Fol 125

2.    Fryksdals härad 1685-03-31, §3, Fol. 62

Personregister    Efternamnsregister    Ortsregister

Skapad av Ulf Alvarsson (C) Framställd 2018-04-26 med hjälp av Disgen version 2016.