Ansedel Per § Persson Oinoinen

1630?-1679

 

Född omkring 1630.
Död 1679 i Viggen, Nyskoga (S).

Y-DNA: N-M178

Per § Persson Oinoinen
Född omkring 1630.
Död 1679 i Viggen, Nyskoga (S).


F Per @ Pålsson Oinoinen.
Född omkring 1600, möjligen i Ivantjärn, Ockelbo (Ugglebo) i Gästrikland (X).
Död 1679 i Viggen, Nyskoga (S).


FF Påvel @ Oinoinen.
Född Slutet 1500-talet i möjligen Rautalampi, Savolax, Finland.

 

 

 

 

 

Levnadsbeskrivning

 

Per kom troligen från Ivantjärn, Ockelbo i Gästrikland till Mulltjärn omkring 1656 där han köpte östra delen av Mulltjärn, även kallad Nedre Mulltjärn. Hans föräldrar och syskonen Pål och Brita kom något år senare till Mulltjärn.

 

Det här framgår vid Hösttinget 1709 där Pers son Olof Persson skall bevisa sin rätt till en del i Multtjärn:

 

§53: ”Olof Persson Ojen i Bastvålen på Östmarks ägor har i sitt mål om fädernejorden i Multtjärn kallat som vittnen norske finnen Staffan Persson i Vålberget (över 70 år), husfinnen i Multtjärn Per Olofsson (över 60 år) och husfinnen i Mången Olof Olofsson Pännan (över 80 år). Av vittnesmålen framgår att Erik Burk (Porkka) var den som först röjde denna mark på Överbyns ägor. Hans stuga köptes för 58 år sedan av finnen Olof Remmes, och när denne efter 1½ år dog, sålde änkan torpet till Per (Persson) Ojen, under vilken det skattlades och benämndes nedre Multtjärn. Sedan kom Per Ojens far, Per (Pålsson) Ojen d. ä., med hustru och barn från Gästrikland och slog sig ner hos honom. När Per Ojen d. y. blev änkling, sålde han halva torpet till fadern för 10 rd, men med förbehåll att hans barn skulle ha rätt att återlösa lotten när de blivit så stora att de kunde bruka den. Även fadern blev änkling, överlät torpet till sonen Erik (Persson)  Ojen och flyttade till Viggen (Norra Ny), där han gifte om sig. Erik kan ha betalat fadern något för övertaget, men Per d. y. har ej fått betalt för sin hälft i torpet. Per Ojen d. y. följde med sina barn efter fadern till Viggen, där han och fadern ca ett år senare blev dödade av norrmännen under ofreden. Vittnet Per Olofsson säger sig vid den tid då Per Ojen d. y. började skatta för nedre Multtjärn ha innehaft Mången, torpet närmast öster om Multtjärn. Olof Persson Ojen kräver nu att återfå den hälft som fadern ej sålt. Han uppger att när fadern ihjälslagits och barnskaran skingrats har han kommit till Norge, har där varit knekt men "nu på 7:de året" kommit hem och funnit att Erik Ojens änka Karin Matsdotter för 17 rd sålt lotten i fråga till sin måg Abraham Sigfridsson, som vid 1684 vt (§47) fått fasta på 1/4 i Multtjärn, dvs 1/2 nedre Multtjärn. Rätten finner att Abraham fått fastebrev på jord som Olofs far ej sålt ifrån sig, men utan order från högre ort kan man ej riva upp saken.”

 

Mantalslängden 1656 i Mullthärn, Fryksände:

Mullkiärn Christopher (Andersson Nikkarinen) / Päder Pädersson (Oinoinen).

De har båda hustrur och många ”husfolk

 

1659 övertar pappa Per Pålsson östra Mulltjärn från sonen Per, för vilket han står som ägare fram till 1662.

Mullkiärn, Christoffer / Peder Pålsson med hustru och husfolk.

 

Efter att mamman dött omkring 1662-3 så gifter pappan om sig med en kvinna i Viggen. Efter något år flyttar även Per Persson dit. Men det var inget bra ställe att bo på med tanke på krigen mellan Sverige och Danmark-Norge som pågick vid den tiden.

 

Åren 1675-1679 var det oroligt i västra Värmland under den s.k Gyldenlöwefejden. Fejden är uppkallad efter den danske ståthållaren i Norge, general Ulrik Fredrik Gyldenlöwe. Vid ett flertal gånger kom dansk-norska trupper över gränsen och in i Värmland. I februari 1679 var sista gången de kom och då verkar de ha för avsikt att åstadkomma så mycket förstörelse som möjligt. De brände helt enkelt ner alla hemman de passerade. Enligt ett citat av Gyldenlöwe själv så var det stor förödelse "i en straekning langs grendsen af 14-15 mils laengde och 5-6 mils bredde findes icke 20 huse tillrest". Viggen som bara ligger några kilometer från norska gränsen var en av de drabbade hemmanen. Per Pålsson och sonen Per Persson blev båda ihjälslagna av norrmännen och hemmanet blev nerbränt.

 

Efter att både Per Pålsson och sonen Per Persson ihjälslagits i Viggen övertar sonen och brodern Erik Persson den jord som de både ägt i Mulltjärn. Dessvärre kommer det i senare generationer att visa sig att det kanske inte skett helt rätt, det kom att bli en utdragen process i tingen under åren 1708 till 1713.

 

Gifte och barn

 

Gift med okänd kvinna.

 

Barn:

Olof Persson Oinoinen, död efter 1713.

 

Personregister    Efternamnsregister    Ortsregister

Skapad av Ulf Alvarsson (C) Framställd 2018-04-26 med hjälp av Disgen version 2016.